Blog

Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα : Αν οι Ελληνίδες ήταν ενηµερωµένες, θα πήγαιναν στον Μαστολόγο

  |   ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ   |   No comment

Την εκτίμηση ότι τα κρούσματα καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα θα αυξηθούν λόγω της οικονομικής κρίσης εκφράζει μιλώντας στο περιοδικό «ΔΥΟ» η ε. καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γυναικολόγος-χειρουργός-μαστολόγος- ογκολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, τ. πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας και της Διεθνούς Εταιρείας της Ερευνας του Kαρκίνου του Mαστού, κυρία Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, η οποία τονίζει πως «η παρατεταμένη ψυχική ένταση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να αναπτυχθεί μια κακοήθεια στο μαστό». Επισημαίνει, επίσης, το πρόβλημα που δημιουργείται αφενός με την ύπαρξη πολλών μη καταλλήλων μαστογράφων και αφετέρου με την επίσκεψη των γυναικών σε μη εξειδικευμένους στο μαστό γιατρούς, που έχει ως αποτέλεσμα να «χάνονται καρκίνοι» του μαστού ενώ απεικονίζονται στη μαστογραφία. Γι’ αυτό και επισημαίνει την ανάγκη της επίσκεψης στο μαστολόγο για κάθε πρόβλημα που προκύπτει με το μαστό.

Συνέντευξη στη Νεκταρία Καρακώστα

 

Πρόσφατα η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας απέστειλε ένα Δελτίο Τύπου που σχετίζεται µε τον έλεγχο της ποιότητας της µαστογραφίας. Τι προκάλεσε αυτή την παρέµβαση;

Έχουν φυτρώσει σαν µανιτάρια µαστογράφοι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ποιότητας που πρέπει να έχει µια µαστογραφία. Για να έχουµε µια καλή µαστογραφία, χρειαζόµαστε έναν καλό και καλά ρυθµισµένο µαστογράφο, εµφανιστήριο που να ταιριάζει µε τον συγκεκριµένο µαστογράφο, εξειδικευµένο στον µαστό Ακτινοδιαγνωστή, ήρεµο περιβάλλον στο οποίο αναπόσπαστα να µπορεί να συγκεντρωθεί ο Ακτινοδιαγνωστής για να διαβάσει και να γνωµατεύσει τη µαστογραφία. Αν δεν έχουµε όλα τα ανωτέρω, δυστυχώς «χάνονται» καρκίνοι.

Αυτός ήταν ο λόγος της παρέµβασης της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας. Το πρόβληµα της Εταιρείας µας δεν είναι το ποιος θα κάνει τον έλεγχο των Κέντρων και των µαστογράφων, σκοπός µας είναι να γίνεται έλεγχος για να έχουν οι γυναίκες αξιόπιστες µαστογραφίες.

 

Πώς µπορεί κάθε γυναίκα να εξασφαλίσει ότι το Κέντρο στο οποίο πηγαίνει διαθέτει ποιοτικό µηχάνηµα;

Θα αντιστρέψω το ερώτηµά σας και θα σας ρωτήσω: Όταν µια γυναίκα θέλει να κουρευτεί, πάει στο πρώτο κοµµωτήριο που θα συναντήσει στον δρόµο της ή ρωτά και πληροφορείται ποιο κοµµωτήριο κουρεύει καλά; Με την ίδια λογική, θα πρέπει οι ίδιες οι γυναίκες να φροντίζουν να µαθαίνουν πού γίνονται καλές µαστογραφίες. Αν τύχει δε πάλι να ενηµερωθούν ότι η µαστογραφία που έκαναν στο τάδε Κέντρο δεν ήταν καλής ποιότητος, να το κοινοποιούν στον κύκλο τους.

 

Τι πρέπει να περιλαµβάνει ο µαστολογικός έλεγχος;

Εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας, την ύπαρξη ή µη ιστορικού καρκίνου του µαστού στην οικογένεια, το εάν η γυναίκα έχει αποκτήσει παιδιά ή όχι, εάν πρόκειται να αποκτήσει παιδί ή αν πρόκειται να υποβληθεί σε εξωσωµατική γονιµοποίηση.

Πριν υποβληθεί µια γυναίκα σε µαστογραφία, θα πρέπει να έχει ληφθεί ένα καλό ιστορικό, ώστε να υπάρχει ενηµέρωση για τα προηγούµενα που ανέφερα.

Σε µια γυναίκα 20-30 ετών, θα αρκεστούµε στη λήψη λεπτοµερούς ιστορικού, σε κλινική εξέταση και ένα καλό υπερηχογράφηµα µαστών, εφόσον η γυναίκα έχει ελεύθερο κληρονοµικό ιστορικό.

Αν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών, στον παραπάνω έλεγχο µπορούµε να προσθέσουµε µια µαστογραφία, τη λεγόµενη βάσης ή αναφοράς.

Υπάρχουν, όµως, και ειδικές περιπτώσεις γι’ αυτές τις ηλικίες, όπως:

Αν η µητέρα µιας κοπέλας έχει νοσήσει από καρκίνο του µαστού, στην ηλικία των 40 ετών, η κόρη θα πρέπει να αρχίσει πλήρη έλεγχο µε µαστογραφία δέκα χρόνια νωρίτερα, δηλαδή από 30 ετών.

Αν µια γυναίκα δεν έχει κάνει παιδί και παντρευτεί π.χ. στα 34, είναι σηµαντικό να έχει υποβληθεί σε µαστογραφία πριν ξεκινήσει η εγκυµοσύνη.

Αν µια γυναίκα είναι 28 ετών και θέλει να κάνει εξωσωµατική γονιµοποίηση, θα πρέπει να κάνει πλήρη έλεγχο µε µαστογραφία πριν από την έναρξη της διέγερσης των ωοθηκών.

Στα 35-40 έτη η γυναίκα πρέπει να κάνει τη µαστογραφία της βάσης ή της αναφοράς και από τα 40 και µετά µαστογραφία κάθε χρόνο έως τα 55. Από τα 55 και µετά µπορεί να κάνει κάθε 1,5-2 χρόνια, επειδή αφενός µε την αντικατάσταση του αδενικού ιστού από λίπος µετά την εµµηνόπαυση η υφή του µαστού διευκολύνει στην ανάγνωσή της µαστογραφίας και αφετέρου η βιολογική συµπεριφορά του καρκίνου στις ηλικίες αυτές είναι λιγότερο επιθετική.

Πότε θα πρέπει να ελεγχθεί µια γυναίκα που θηλάζει µακροχρόνια;

Οταν θηλάζει µια γυναίκα, δεν µπορεί να ελεγχθεί καλά, επειδή µε την παρουσία του γάλακτος ο µαζικός αδένας δεν έχει καλή απεικονιστική εικόνα. Μπορεί να ελεγχθεί ένα µήνα µετά τη διακοπή του θηλασµού. Αν ωστόσο µια γυναίκα ψηλαφήσει κάτι στον µαστό της στην περίοδο της εγκυµοσύνης ή του θηλασµού, θα πρέπει επειγόντως να επικοινωνήσει µε Mαστολόγο.

 

Ο καρκίνος του προστάτη στον µπαµπά αυξάνει την προδιάθεση για καρκίνο του µαστού στην κόρη;

Σήµερα υπάρχει η θεωρία ότι ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος του µαστού είναι αδελφός και αδελφή, έχουν δηλαδή το ίδιο επιδηµιολογικό και ορµονικό υπόβαθρο.

Οι γυναίκες µε πυκνό µαστό θα πρέπει να κάνουν κάτι παραπάνω;

Σήµερα έχουµε τεσσάρων ειδών µαστογραφίες: την απλή, τη µαστογραφία µε ψηφιοποιητή, την ψηφιακή και τη µαστογραφία µε ψηφιακή τοµοσύνθεση. Η καταλληλότερη για τον πυκνό µαστό είναι η ψηφιακή τοµοσύνθεση.

 

Ο υπέρηχος τι θέση έχει στη διάγνωση;

Καµία εξέταση από µόνη της δεν βάζει τη σωστή διάγνωση, όποια κι αν είναι αυτή. Χρειάζεται συνδυασµός των εξετάσεων για να έχουµε ένα καλό αποτέλεσµα και η γυναίκα να είναι εξασφαλισµένη.

Ο υπέρηχος δεν µπορεί να αντικαταστήσει τη µαστογραφία, γιατί χάνει τις µικροαποτιτανώσεις. Είναι, όµως, σηµαντικός για να βρεθούν κάποιοι καρκίνοι που δεν φαίνονται στη µαστογραφία, όπως είναι ο λοβιακός καρκίνος και φυσικά για να µας πει αν ένα ογκίδιο είναι κυστικό ή συµπαγές, αν είναι καλόηθες ή κακόηθες.

Ο ολοκληρωµένος έλεγχος µετά τα 40 περιλαµβάνει κλινική εξέταση, µαστογραφία και υπέρηχο.

 

Γιατί µια γυναίκα θα πρέπει να πηγαίνει σε ειδικό Μαστολόγο;

Ο ειδικός Μαστολόγος έχει πλήρη εκπαίδευση και εξειδίκευση στο θέµα του µαστού και παρέχει ολοκληρωµένη φροντίδα στη γυναίκα. Ακόµη και σε περίπτωση που χρειαστεί συνεργασία µε Παθολόγο-Ογκολόγο (Χηµειοθεραπευτή) ή και Ακτινοθεραπευτή, ο Μαστολόγος είναι «ο µαέστρος της ορχήστρας». Eίναι πολύ σηµαντικό σε οποιοδήποτε πρόβληµα διαπιστώσουν οι γυναίκες να πηγαίνουν άµεσα στον Μαστολόγο.

 

Υπάρχουν αθώοι όγκοι στον µαστό;
Ασφαλώς. Καθετί που ψηλαφούµε δεν είναι καρκίνος. Υπάρχουν καλοήθη ογκίδια, όπως το ινοαδένωµα, η κύστη, το λίπωµα, το αµάρτωµα, το αιµαγγείωµα, το αδενολίπωµα. Στα δέκα ογκίδια που ψηλαφούνται στον µαστό, το ένα αντιστοιχεί σε καρκίνο. Τα υπόλοιπα είναι αθώα. Όλα, όµως, θέλουν ενδελεχή έλεγχο.

 

Καρκίνος του µαστού στους άνδρες. Πόσο συχνός είναι;

Η συχνότητα εµφάνισης του καρκίνου του µαστού είναι µικρή (1 άνδρας ανά 100 γυναίκες µε καρκίνο του µαστού), στους άνδρες µε γονιδιακή επιβάρυνση όµως το ποσοστό ανάπτυξης καρκίνου του µαστού 12πλασιάζεται. Επίσης, είναι σηµαντικό να γνωρίζουµε εάν ο άνδρας έχει γονιδιακή επιβάρυνση, διότι µεταφέρει και αυτός τη γονιδιακή επιβάρυνση σε κατιόντες αρσενικούς ή θηλυκούς.

Δυστυχώς, οι άνδρες προσέρχονται σε τοπικά προχωρηµένο στάδιο, ακριβώς επειδή αγνοούν ότι καρκίνος του µαστού µπορεί να αναπτυχθεί και στον άνδρα. Επιπλέον, επειδή το µέγεθος του µαστού στον άνδρα είναι µικρό, έχει πολύ γρήγορη εξάπλωση στο θωρακικό τοίχωµα και στο δέρµα.

Οι προβλέψεις για τα κρούσµατα καρκίνου του µαστού στο µέλλον είναι εξαιρετικά δυσοίωνες;

Για την Ελλάδα είναι σίγουρα δυσοίωνες ύστερα από το στρες που περνάνε οι γυναίκες λόγω της δυσβάσταχτης οικονοµικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Ο πιο σηµαντικός παράγοντας για να αναπτυχθεί µια κακοήθεια στον µαστό είναι η παρατεταµένη ψυχική ένταση. Επιδρά  περισσότερο από την κληρονοµικότητα και πάνω από όλους τους άλλους παράγοντες.

Τι µπορούµε να κάνουµε για να περιορίσουµε τις πιθανότητες εµφάνισης καρκίνου του µαστού;

Τα κορίτσια θα πρέπει να ξεκινούν από µικρή ηλικία έντονη γυµναστική και αθλητισµό. Με τον τρόπο αυτό, καθυστερεί η εµφάνιση της εµµήνου ρύσεως (περιόδου). Η εµφάνιση της εµµήνου ρύσεως σε µικρή ηλικία, είναι ένας αρνητικός προδιαθεσικός παράγοντας.

Η γυναίκα είναι σηµαντικό να έχει κάνει τα παιδιά της πριν από τα 35 της χρόνια.

Στην εµµηνόπαυση δεν µπορούµε να κάνουµε πολλά πράγµατα. Αν όµως η γυναίκα τύχει να υποβληθεί σε ολική υστερεκτοµή µε αφαίρεση ωοθηκών πριν την εµµηνόπαυση, αυτό δρα προστατευτικά ενάντια στην ανάπτυξη του καρκίνου του µαστού.

Η προσεγµένη διατροφή και η αποφυγή του οινοπνεύµατος είναι, επίσης, σηµαντικοί προφυλακτικοί παράγοντες.

 

Η εγκυµοσύνη προστατεύει από τον καρκίνο του µαστού;

Σύµφωνα µε τα επιδηµιολογικά στοιχεία του αείµνηστου καθηγητού και ακαδηµαϊκού Δηµήτρη Τριχόπουλου, η εγκυµοσύνη εκθέτει σε κίνδυνο τη γυναίκα για ανάπτυξη καρκίνου του µαστού για τα πρώτα 2 χρόνια. Αν όµως ξεπεραστεί η διετία µετά τον τοκετό, η εγκυµοσύνη λειτουργεί προστατευτικά.

 

Τι απαντάτε στον φόβο των γυναικών που υποβάλλονται σε διαδικασία εξωσωµατικής γονιµοποίησης, ότι τα φάρµακα που θα πάρουν µπορεί να τους προκαλέσουν καρκίνο του µαστού;

Εάν έχουν εξεταστεί πριν από την έναρξη της διαδικασίας και δεν διαπιστωθεί πρόβληµα στους µαστούς και οι προσπάθειές τους περιοριστούν στον επιστηµονικά επιτρεπτό αριθµό των 3-5 προσπαθειών, δεν κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο του µαστού. Δυστυχώς, όµως, υπάρχουν γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε 25 και 30 εξωσωµατικές, αποκρύπτοντας τις προηγούµενες προσπάθειες στον νέο ιατρό που επισκέπτονται. Αυτό είναι εγκληµατικό.

 

Μιλήστε µας για το Κέντρο «Έλλη Λαµπέτη».

Το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών µε Καρκίνο του Μαστού «Έλλη Λαµπέτη» κλείνει σύντοµα 16 χρόνια ζωής. Το 2000 είχε γίνει µία έρευνα ανά την επικράτεια από τον τότε Σύνδεσµο Σούζαν Κόµεν και καταγράφηκε ως πρώτη ανάγκη η δηµιουργία Κέντρων Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης των γυναικών µε καρκίνο του µαστού.

Με αυτή τη διαπίστωση, η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας υπέβαλε τότε πρόταση στον Ελληνικό Σύνδεσµο, στη Σούζαν Κόµεν, η οποία προεκρίθη µε 97/100 και έλαβε χρηµατοδότηση 14.000.000 δραχµών για να ανοίξει το Κέντρο «Έλλη Λαµπέτη». Το Κέντρο ιδρύθηκε την 1η Απριλίου του 2002 και παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του µέχρι σήµερα στις γυναίκες µε καρκίνο του µαστού και στα µέλη των οικογενειών τους κατά τη διάγνωση, τη θεραπεία, αλλά και τη στιγµή της αποθεραπείας.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, και στο τέλος της θεραπείας πολλές γυναίκες βιώνουν µια µεγάλη ανασφάλεια γνωρίζοντας ότι θα αποµακρυνθούν από το ιατρικό περιβάλλον. Η στήριξη που παρέχει το Κέντρο σχετίζεται ακόµη µε την επανένταξη της γυναίκας στο οικογενειακό και το εργασιακό περιβάλλον.

Το Κέντρο παρέχει ατοµικές συνεδρίες µε ψυχολόγο. Οι γυναίκες από την επαρχία µπορούν να τις έχουν µέσω skype, ενώ οι γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυµία τους επικοινωνούν µέσω τηλεφώνου.

Βοηθά ακόµη τις γυναίκες στο αισθητικό κοµµάτι που έχει να κάνει µε την πάθησή τους (µακιγιάζ, περούκες κ.λπ.) και τις ενθαρρύνει να συµµετέχουν σε σεµινάρια, µπαζάρ κ.λπ.

 

Μιλήστε µας για την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας και τα 39 της χρόνια.

Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας ιδρύθηκε τον Δεκέµβριο του 1979 και στα 39 χρόνια της ζωής της έχει κάνει πάρα πολλά: Φροντίζει για τη συνεχή επιµόρφωση των ειδικών στον µαστό ιατρών, την ενηµέρωση των µη ειδικών στον µαστό ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού για τα επιτεύγµατα στη Μαστολογία, έχει κάνει 13 Πανελλήνια Συνέδρια Μαστολογίας, ένα Πανευρωπαϊκό και δύο Παγκόσµια Συνέδρια ενώ για τον Ιούνιο του 2020 της έχει ανατεθεί το 21ο Παγκόσµιο Συνέδριο Μαστολογίας, της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας, το οποίο θα λάβει χώρα στην Αθήνα.

Φροντίζει, επίσης, για την ενηµέρωση του κοινού, µε ενηµερωτικές Ηµερίδες για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του µαστού. Τέλος, ίδρυσε το 2009 την Ελληνική Σχολή Μαστολογίας, για την ολοκληρωµένη γνώση στη Μαστολογία των ιατρών που ασχολούνται µε το αντικείµενο του µαστού, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους.

Έχει εκδόσει κάποια βοηθητικά βιβλιαράκια, όπως το «Ενηµερώσου-Προφυλάξου-Πρόλαβε», που ενηµερώνει µε εκλαϊκευµένο τρόπο το κοινό για όλες τις παθήσεις του µαστού. Το βιβλιαράκι «Η ζωή συνεχίζεται και µετά τη διάγνωση», όπου η γυναίκα ενηµερώνεται για το τι την περιµένει, την ενθαρρύνει να πάρει δεύτερη και τρίτη γνώµη, αν δεν έχει µείνει ευχαριστηµένη µε το ιατρό που επισκέφθηκε, και τη βοηθά να µιλήσει για το σοβαρό πρόβληµα υγείας που αντιµετωπίζει στα παιδιά της, ανάλογα µε την ηλικία τους. Τέλος, το «Έτσι µπορούµε να βοηθήσουµε τη γυναίκα που αγαπάµε», που συµβουλεύει τα άτοµα του περιβάλλοντος της ασθενούς (σύζυγο, αδέλφια, γονείς, παιδιά, συναδέλφους στον εργασιακό χώρο) που θέλουν να βοηθήσουν τη γυναίκα µε καρκίνο του µαστού, αλλά δεν ξέρουν το πώς.

 

Σε ποιες ειδικότητες απευθύνεται η Ελληνική Σχολή Μαστολογίας;

Η Ελληνική Σχολή Μαστολογίας απευθύνεται σε όλους τους ιατρούς που ασχολούνται µε τον µαστό, όπως γυναικολόγους, χειρουργούς, πλαστικούς χειρουργούς, ακτινολόγους, παθολογοανατόµους, παθολόγους-ογκολόγους, ακτινοθεραπευτές, προσφέροντάς τους µια ολοκληρωµένη εκπαίδευση στη Μαστολογία. Μέχρι σήµερα, έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή 220 ιατροί.

 

Είναι πολλοί φορείς που ασχολούνται µε τον καρκίνο του µαστού στη χώρα µας και εσείς έχετε προτείνει την Οµοσπονδιοποίησή τους.

Θα σας πω τα λόγια που µεταχειρίστηκε ο περίφηµος πλαστικός χειρουργός από τη Βραζιλία, κ. Γκουστάβο Ζούκα Ματές, ο οποίος σε σεµινάριο Πλαστικής Χειρουργικής που οργανώθηκε στην Αθήνα είπε: «Εµείς στη Βραζιλία, που έχει έκταση όσο όλη η Ευρώπη και 250 εκατ. πληθυσµό, έχουµε µία Εταιρεία Μαστολογίας και εσείς στην Ελλάδα µε 10 εκατ. πληθυσµό έχετε 7-8 Εταιρείες Μαστολογίας. Αυτό είναι ένα handicap της χώρας σας». Δυστυχώς είναι γνωστό ότι οι Έλληνες στα θέµατα συνεργασίας υστερούµε πολύ, επειδή ο καθένας θέλει να είναι ο καπετάν ένας. Εγώ έκανα µια προσπάθεια για οµοσπονδιοποίηση των Εταιρειών που έχουν αντικείµενο το µαστό, το 2013, η οποία ναυάγησε. Τώρα κάνω µια νέα προσπάθεια, εν όψει του 21ου Παγκοσµίου Συνεδρίου Μαστολογίας που έχουµε αναλάβει για το 2020, πρώτα ο Θεός.

 

Σε σχέση µε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είµαστε σε καλύτερο ή σε χειρότερο επίπεδο;

Αν αναφέρεστε στο επιστηµονικό επίπεδο των εξειδικευµένων στον µαστό ιατρών της χώρας µας, αυτό µπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι είναι εξαιρετικά καλό. Το κοµµάτι της ενηµέρωσης του κοινού όµως ακόµη πάσχει, παρόλες τις προσπάθειες της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας. Αν οι Ελληνίδες ήθελαν να είναι ενηµερωµένες, θα πήγαιναν στους εξειδικευµένους ιατρούς και δεν θα είχαµε τα παρατράγουδα που συχνά διαπιστώνουµε.

Η Ελλάδα είναι µία από τις δύο χώρες στην Ευρώπη όπου δεν υπάρχει Εθνικός πληθυσµιακός έλεγχος µε µαστογραφία. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι η µοναδική χώρα στην Ε.Ε. που δεν έχει επίσηµο αρχείο νεοπλασιών για τον καρκίνο του µαστού.

Το επίπεδο των Κέντρων Μαστού στα καλά οργανωµένα ιδιωτικά θεραπευτήρια ανταποκρίνεται πλήρως στις προδιαγραφές του Τουρισµού Υγείας για την Ελλάδα. Αυτό σηµαίνει ότι το επίπεδο των προσφεροµένων υπηρεσιών είναι ίσο ή υψηλότερο των χωρών προέλευσης των ασθενών και το κόστος επέµβασης ίσο ή χαµηλότερο από αυτό της χώρας προέλευσης.

Στο σηµείο αυτό, θα µου επιτρέψετε να προσθέσω ότι τη στιγµή αυτή ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γεώργιος Πατούλης, πράγµατι κάνει µια οργανωµένη προσπάθεια επάνω στον Τουρισµό Υγείας, διεθνώς, προσπάθεια η οποία πιστεύω ότι πολύ σύντοµα θα έχει θετικά αποτελέσµατα.

 

 

6 πράγµατα  που δεν ξέρατε  για την κυρία  Μουζάκα

 

1

 
Όταν πήγαινε πέµπτη Δηµοτικού, µία συµµαθήτριά της έπαθε σκωληκοειδίτιδα και όταν γύρισε στο σχολείο µιλούσε για αιθέρα, χλωροφόρµιο και διάφορες παθήσεις. Καθώς εκείνη είχε ήδη αποφασίσει ότι θα γινόταν ιατρός, υποδύθηκε ότι έχει και εκείνη σκωληκοειδίτιδα. Πέτυχε να τη στείλουν για χειρουργείο και έτσι είδε και έµαθε όλα όσα ήθελε!!!

2

Το καλοκαίρι της πρώτης Λυκείου έλαβε µέρος σε Λαϊκό Πανεπιστήµιο της Ιατρικής στην Κωνσταντινούπολη, από το οποίο αποφοίτησε µε άριστα.

3

 Ήλθε από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα µε µια βαλίτσα στο χέρι.

4

Σπούδασε Ιατρική, εργαζόµενη.

5

Παντρεύτηκε στο 2ο έτος της Ιατρικής, αλλά συνέχισε να εργάζεται για να έχει την ανεξαρτησία της και συνέχισε να σπουδάζει.

6

Την ηµέρα που ήταν να ορκιστεί ιατρός γέννησε την κόρη της!

 

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.